Täby Blås Symphonic Band
Måndag 18 oktober, 2021 - Medlemssidorna
Startsida

Program
Program för orkestern och oktetten.

Medlemmar
Medlemslista och lediga platser.

Kontakta oss
Hur du tar kontakt med Täby Blås.

Gästbok
Skriv gärna i vår gästbok.

Länkar
Länkar till andra hemsidor.

Information in English
Short information for our foreign visitors.Klassiska mästare i Grindtorp

2015-10-24
Täby Blås traditionsenliga höstkonsert på lördagen hade i år underrubriken "Klassiska mästare" eller
"Musik som värmer själen".

Vår flöjtist Jan Thor var presentatör och hade tagit reda på intressant fakta om musiken och kompositörerna vilket publiken uppskattade.

Konserten hölls som den brukar i Grindtorpskyrkan och vi började med ”Narvamarsch"” av Andreas von Düben och efter den Felix Mendelssohns ”Overtüre für Harmoniemusik”. Detta verk var en utmaning för orkestern med många noter i snabbt tempo.

Vincent Persichetti är ett kompositörsnamn som inte många (eller ens någon?) hört talas om men här framförde vi hans ”Divertimento” i sex satser med många intressanta och kluriga inslag. Här fick träffa dagens första jubilar då Persichetti skulle ha fyllt 100 år i år.

Aram Khachaturian är i mångas öron känd för signaturmelodin till TV-serien Onedinlinjen men det är egentligen balettmusik i verket Spartacus och har inget med sjön att göra. Här spelade vi en rivig marsch komponerad av honom med titeln "Field of Mars".

Så långt i programmet behövde orkestern en välbehövlig paus. Som alltid bjuder orkestern sin publik på kaffe och kakor och det samtalades livligt i pausen om den spelade musiken.

Efter paus hördes en parafras över "Närmare Gud till dig" komponerad av Carl Nielsen, tillägnad offren från Titanic-katastrofen. Dagen hade många jubilarer att hedra. Här kom den andra som likt nästa kompositör, Sibelius, föddes för 150 år sedan.

I Jean Sibelius "Preludio" hörde man tydligt det karakteristiska tonspråket i Sibelius musik, bl a symfoni nr 5.

Ett stycke nästan alla känner igen är stycket med många namn och det är "Irish Tune from County Derry" (Londonderry Air eller Danny Boy) av Percy Grainger. Ett riktigt klassiskt verk som är komponerat i original för blåsorkester. Vissa partier så vackra och känsliga att man ryser av välbehag när det framförs. Känt från den fina engelska filmen "Brassed off", som handlar om ett brassbands öden och äventyr.

Gustav Holsts "Second Suite in F for Military Band" i fyra satser är klassiskt det också. Skrivet även det för blåsorkester. I sista satsen hör man i några takter "Greensleves" spelas av eufonium.

En riktigt härlig konsertmarsch, som också är en av presentatörens favoriter, avslutade det annonserade programmet, nämligen Julius Fučíks ”Florentinermarsch”. I sista magnifika Grandioso lyfte klarinettisterna i främsta raden sina klarinetter i gesten "schalltrichter auf". En gimmick kan man tycka, men det är allvar för det har använts av Gustav Mahler i hans symfonier.

Efter all denna musik ville den ganska stora publiken höra ännu mer och då hade vår dirigent Tomas Andersson laddat med den ungerska marschen "Hunyadi Induló" av Ferenc Erkel. En marsch som gav oss i orkestern minnen från vår turné till Ungern för några år sedan.

Det finns tillfälle snart igen att höra Täby Blås i Grindtorpskyrkan på adventskonsert lördagen den 5 december.

/Håkan Ljung

Aktuellt

Plutt 2021
Vill du spela i blåsorkester?

Plutt Söndag 5 december, 2021
Advent i Tibble
Nyheter
Nyheter 2019-12-07
Advent i Tibblekyrkan
Läs mer...
- - - - - - - - - - -
2019-10-19
Metropoler vi minns!
Läs mer...
- - - - - - - - - - -
2019-03-30
Från vaktparad till vita duken
Läs mer...
- - - - - - - - - - -
Nyhetsarkiv
© 2021 Täby Blås - Copyright information