Täby Blås Symphonic Band
Måndag 18 oktober, 2021 - Medlemssidorna
Startsida

Program
Program för orkestern och oktetten.

Medlemmar
Medlemslista och lediga platser.

Kontakta oss
Hur du tar kontakt med Täby Blås.

Gästbok
Skriv gärna i vår gästbok.

Länkar
Länkar till andra hemsidor.

Information in English
Short information for our foreign visitors.Musikaliskt möte från kust till kust

2010-04-18
Lyckan är att få arbeta med en och samma dirigent under en längre tid. Förutsatt förstås att relationen fungerar – och det gör den ju, annars skulle den inte fortsätta. I det vardagliga slitet fördjupas relationen och man vandrar tillsammans mot nya höjder. Men dock, även den bästa relation kan behöva en omruskning, litet grus i maskineriet, ifrågasättande av invanda rutiner. Det är då gästdirigenten kommer in i bilden.

Vi hade funderat på att arrangera en rephelg med instruktörer, för att vässa den musikaliska skärpan, men tänkte att om vi lyckades engagera en bra gästdirigent som vi har en repetitionshelg med före konserten, så blir det ju en genomkörare för hela orkestern. Vi har spelat många arrangemang och kompositioner av Jerker Johansson och tyckt mycket om dem. Varför inte försöka med honom? Jo, han var intresserad och efter en del tråcklande tvingades vi lägga vår traditionella vårkonsert på Nybrokajen 11 redan den 27 februari och en rephelg med Jerker 20-21 februari. Ett val som skulle visa sig ha vissa konsekvenser. Som grädde på moset bestämde vi att också ha en gästsolist. Anneli Jonsson, tredje konsertmästare vid Gävle symfoniorkester, var intresserad. Så Jerker satte igång att arrangera Tor Aulins ”Fyra akvareller” för violin och blåsorkester, en djärv kombination.

Efter juluppehållet var det hårdsatsning på de stycken som vi fått av Jerker att bita i. Vi jobbade på under säker ledning av vår ordinarie dirigent Kristina Lindby och strax, rent av alltför snart, var det den stora dagen då Jerker kom farande från Karlstad för att repa med oss i dagarna två. Det var tur att han tog bilen, för tågledes hade han knappast tagit sig förbi Hallsberg. Den 20 februari var en av de värsta trafikdagar som inträffat på mycket länge (möjligen överträffad av flygstoppet p.g.a. vulkanaskan i mitten av april). Så våra slagverkare fastnade i stillastående tunnelbanor. Det var en drömsits – repetition med en tillrest dirigent, som dessutom är slagverksspecialist, och så är slagverkarna insnöade. Ändå var det en upplevelse att ledas av en ny dirigent som har sin idé om hur styckena ska låta. Desto mer spännande är det naturligtvis när dirigenten också är arrangör och kompositör, för då kan han lägga till litet här och dra ifrån litet där, beroende på hur han tycker att just vår orkester låter.

Så är det den stora dagen. Genrep på Nybrokajen 11, alla är på plats och det låter jättebra. Litet mat och vila i pausen och sedan börjar publiken strömma in och vi drar igång med General Cederschiöld. Maffigt! Anneli gör en storartad insats i Akvarellerna och får välförtjänta varma applåder och vi blåsmusiker har lyckats ganska bra med det svåraste av allt – att spela pianissimo för att inte dränka solisten, men ändå behålla klangen, intonationen och precisionen. Vi avslutar före paus med en marsch som inte spelas så ofta, ”Överste Sjöqvist” i arrangemang av Jerker Johansson, med en basstämma som är ett nöje för en tubaist att spela.
Feststämningen höjdes ytterligare när vår gästdirigent i pausen tilldelades Militärmusiksamfundets medalj för sina insatser för blåsmusiken.

Alla kände vi nog att det här var en upplevelse vi inte skulle ha velat mista. Det är en glädje att spela på Nybrokajen 11, men vem vet hur länge den glädjen varar? Att spela med en gästdirigent, åtminstone om han heter Jerker Johansson, är en riktig vitamininjektion. Vi fick lära känna en blåsmusikens fanbärare. Att vi till konserten i honom fick en slagverkssolist och en showman på köpet gjorde det hela ännu bättre. För att sammanfatta hela äventyret i ett ord – succé!

Jan Jonasson, tubaist

Aktuellt

Plutt 2021
Vill du spela i blåsorkester?

Plutt Söndag 5 december, 2021
Advent i Tibble
Nyheter
Nyheter 2019-12-07
Advent i Tibblekyrkan
Läs mer...
- - - - - - - - - - -
2019-10-19
Metropoler vi minns!
Läs mer...
- - - - - - - - - - -
2019-03-30
Från vaktparad till vita duken
Läs mer...
- - - - - - - - - - -
Nyhetsarkiv
© 2021 Täby Blås - Copyright information