Om oss
Täby Blås
… är en orkester som består av cirka 40 fritidsmusiker och en professionell dirigent.
Symfonisk blåsmusik är vår musikaliska grund men repertoaren spänner över marscher, klassiska stycken, filmmusik, psalmer med mera. Vi har varit spridit musik och glädje i över 50 år sedan starten 1973.
Täby Blås framträder både som symfonisk blåsorkester och paraderande musikkår och vi kan på detta sätt förgylla speciella tillfällen med härlig blåsmusik. Vi har medverkat bland annat vid första maj-parader, norska nationaldagsparader, butiksinvigningar i Täby centrum samt jubileer som flyget 100 år i Hägernäsviken.
Vi sätter stort värde på
Våra värderingar
Spelglädje
Vår spelglädje är fundamentet för våra medlemmars engagemang och bidrar till att göra orkestern attraktiv för vår publik, uppdragsgivare och blivande medlemmar.
Omtanke
Vi är en välkomnande orkester med stark gemenskap, både musikaliskt och socialt där vi respekterar varandras olikheter.
Musikalisk utveckling
Genom repetitioner och egen övning får medlemmar i vår orkester möjlighet att utvecklas musikaliskt och i orkesterspelets konst.
Som helhet ska vi vara välklingande och öppna för att regelbundet pröva på en ny utvecklande repertoar.
Lär känna Täby Blås
Drygt 50 år av historia
Vår historia
Inledning
Täby Blås eller Täby Blåsorkester, som orkestern hette från början, bildades 1973 som en sektion av Täby Enebybergs Orkesterförening (TEO). Man behövde en rekryteringsbas för blåsare och en möjlighet för elever, som blivit för gamla för kommunala musikskolan, att fortsätta spela.
Gösta Ströberg, musikfanjunkare, flöjtist och blåslärare vid kommunala Musikskolan i Täby anlitades som dirigent. De första medlemmarna var före detta elever till honom. Ganska snart uppstod en vilja bland medlemmarna att bli en fristående orkester, med egen styrelse och egen ekonomi. Efter förhandlingar med TEO och en överenskommelse om att lösa ut de instrument som inköpts av TEO knoppade vi av och blev en egen orkester.
Orkestern svarade för musiken vid till exempel invigningen av isbjörnsstatyn i Näsby Park 1974, vilket torde vara orkesterns kallaste spelning. Klarinettisterna tvingades söka värme på apoteket för att tina upp mekaniken. Vid invigningen av simhallen 1975 var orkestern åter i elden. Andra tillfällen där orkestern medverkade var invigningarna av Scandic Hotell, Arninge Centrum, nyrenoverade Biblioteksgången, Nya Täby Centrum mm.
Orkestern hördes inte bara i Täby utan invigde till exempel ett affärscentrum i Västerås, deltog i Stockholms vattenfestival och gjorde fyrverkerimusik i Halmstad, Sala, och på KTH. Den första utlandsresan gick 1985 till Täbys dåvarande vänort, Reinbek i Tyskland. Sedan följde Holland 1993, Hannover i Tyskland 1995, Köpenhamn 1996, Lido di Jesolo i Italien 1997 och Helsingfors 1998. Resor under senare år redovisas under respektive år.
Orkestern har förmånen att bland sina medlemmar räkna en utbildad kompositör, Håkan Theorin. Hans Concertino för altsaxofon och blåsorkester uruppfördes av orkestern den 12 mars 1988 i Västerledskyrkan i Enköping. Den spelades sedan av orkestern vid adventskonserten i Tibble kyrka 1995 med kompositören som solist och ytterligare en gång i Gammelgarns kyrka på Gotland 2004 med orkestermedlemmen Ingrid Román som solist.
Under något av våra besök i Halmstad för att delta i fyrverkerifestivalen där nere (1989 och några år in på 90-talet) bodde vi på Tylösands camping i stugor. En kväll skulle orkestern ha en gemensam fest, där det skulle drickas vin. Upptäcktes då att korkskruv fattades hos samtliga orkestermedlemmar (brukar inte ingå som nödvändiga utensilier vid musikutövande).
Varpå någon driftig person frågade runt bland andra orkestrar som bodde på campingen och fick napp hos Romele musikkår från Sjöbo i Skåne som också deltog i festivalen. Så var den kontakten gjord.
Vi upptäckte att båda orkestrarna hade liknande idéer, varpå mer ordentliga kontakter togs mellan orkestrarna. Detta resulterade senare i att Täby Blås åkte till Lund för att delta i Lunds kulturnatt. Vi hade en konsertspelning i Lunds stadshall någon gång vid tvåtiden på natten, samt var inneboende i ett vandrarhem i form av järnvägsvagnar. Täby Blås medverkade senare tillsammans med Romele musikkår vid deras spelningar något år under Stockholms vattenfestival. Vi spelade dels på Kungsträdgårdens stora scen, dels på taket av båten Dixie Queen som gick ut i Stockholms ström som restaurang- och festvåningsbåt.
En annan minnesvärd händelse var när Täby Blås deltog i en ”orkesterduell” med Danderyds musikkår där publiken kunde ge sina synpunkter på olika låtar med hjälp av mentometerknappar. Den första spelningen var i Enebykyrkan och den andra i Täby hörsal.
En viktig händelse i orkesterns historia inträffade i början av 1994, då Hemvärnsmusikkåren i Stockholm (även kallad Stockholm Symphonic Band) lades ned. Flera av dess medlemmar anslöt sig då till Täby Blås. Hemvärnsmusikkårens stora notarkiv skänktes till Täby Blås, eftersom så många medlemmar sökt sig till vår orkester. Denna notsamling, tillsammans med Täby Blås tidigare arkiv, bildar nu stommen i vårt notarkiv.
Ur orkestern bildades 1991 en brunnsoktett som spelade vid tillfällen där det passade bättre med en liten ensemble. Initiativtagare till denna oktett var esskornettisten och trumpetaren Mattias Hector och flöjtisten Jan Thor. Till att börja med spelades musik från notmaterial hopplockat från olika arkiv men främst ur ett gammalt nothäfte från den anrika musikhandeln i Norrköping, A. Th. Nilssons Musikhandel & Musikförlag. Oktetten kom efterhand att bli en alltmer fristå-ende grupp, Brunnsoktetten, som spelar gammal brunnsmusik från ett eget notarkiv med originalnoter från slutet av 1800-talet som inköptes 1996.
Brunnsoktetten var den del av orkestern fram till halvårsskiftet 2019 då beslut fattades att driva oktetten vidare i egen regi, som en fristående ensemble.
I början av 90-talet var det något sämre uppslutning på repetitionerna, så dåvarande ordförande Jan Thor instiftade ett diplom för Årets närvarande att delas ut på julavslutningen. Ett annat prestigefyllt diplom varje år är Årets nykomling. Sedan har även ett flertal minnesvärda diplom skapats genom åren. Samtliga författade av Jan Thor.
Med vår ordförande Jan Thor som producent var Täby Blås initiativtagare till Täby kommuns nationaldagsfirande på Karby Gård 1998 som kom att bli en tradition.
Vårkonserten 18 mars var speciell eftersom den hölls i Tibble teater med temat Hujedamej! Täby Blås firar 50 år – musik för hela familjen.
Vi bjöd in en barnkör från Täby och blåselever från Vaxholms musikskola. Med anledning av temat så var det Astrid Lindgren-musik i huvudsak plus musik ur bland annat Spindelmannen, Aladdin och från filmen Frost. I fikapausen underhöll en flöjtkvartett från Ung Kultur i Täby.
2022 blev äntligen året då vi kunnat bedriva normal verksamhet efter de två pandemiåren.
Vi genomförde en vårkonsert i Grindtorpskyrkan 26 mars med temat Vårjubel. Musik av Hugo Alfvén och även filmmusik från Den stora flykten, Schindler´s List, Trollkarlen från Oz och Lejonkungen framfördes. Vår dirigent Tomas Andersson var solist på klarinett i Schindler´s List och spelade på ett mycket förtjänstfullt sätt.
Äntligen kunde vi spela och marschera på 1 maj. Vi spelade både i Botkyrka och i Stockholm i det stora tåget från Humlegården till Norra Bantorget. Norges nationaldag 17 maj firades på traditionellt vis för första gången sedan 2019 och då marscherade och spelade vi precis som förut i tåget upp till Skansen.
Vi genomförde också en marscherande och sittande sommarkonsert i Åkerbyparken i Täby den 14 juni. Trots viss nederbörd blev det en lyckad tillställning.
Höstkonserten i Grindtorpskyrkan 15 oktober hade temat Jubileumsmusik och det var av både orkestern och publiken en mycket uppskattad konsert. Marscher, spelmansvisor och danser och Sea Songs spelades innan konserten avslutades med ett Beatles-potpurri.
Som sig bör avslutade vi med den traditionella adventskonserten i Tibble kyrka 3 december med sångsolisten Clara Jonsson. Hon sjöng bland annat Home for Christmas och Per-Erik Moraeus underbara Koppången som Py Bäckman skrivit texten till. Konserten hade 159 betalande i publiken. Det är nog rekord för våra adventskonserter hittills.
Årets aktiviteter avslutades traditionsenligt på Karby Gård och även detta år med jultallrik som orkestern bjöd på efter ett intensivt spelår med många tisdagsrepetitioner och konserter.
Vi genomförde en av orkestern mycket uppskattad repetitionshelg i Arméns musikkårs lokaler i Häggvik med flera inhyrda professionella stämrepetitörer från Arméns musikkår som tillägg till vår egen professionella dirigent Tomas Andersson.
Under andra halvåret uppdaterade vi vår strategi genom att styrelsen med inspel från med-lemmarna arbetat fram en målbild för Täby Blås 2028, med värderingar samt en handlingsplan för att nå målen.
Inte heller 2021 var ett vanligt år med hänsyn till pandemin. De välbetalda spelningar vi brukar genomföra 1 maj och 17 maj ställdes in av arrangörerna. Vi ställde in våra egna vår- och försommarkonserter med hänsyn till gällande restriktioner.
Från och med oktober kunde vi äntligen spela för publik igen och genomförde lördagen 9 oktober en av publiken mycket uppskattad höstkonsert i Grindtorpskyrkan. Temat var Höstblomning. Nämnas kan Gösta Nilssons Festspel, Rossinis La Danza och konserten avslutades med klassiska Highlights from Chess.
Vi genomförde också en mycket uppskattad adventskonsert i Tibble kyrka 5 december och kallade konserten helt enkelt för Vi spelar in julen. Vår dirigent Tomas dotter Alice Andersson Lööf sjöng vackert några julsånger tillsammans med orkestern.
För att återigen hitta sammanhållningen inom orkestern så bjöd orkestern på jultallrik på vår traditionsenliga julavslutning på Karby Gård.
Detta år har för alla varit ett udda år, så också för Täby Blås, då vi till och med 10 mars genom-förde ordinarie tisdagsrepetitioner, men efter det tvingade pandemin oss att ta paus. Vår- och försommarkonserterna ställdes in. Totalt tre inbokade spelningar 1 maj samt 17 maj ställdes in. Vi sökte och fick bidrag från Statens kulturråd som delvis täckte förlusten av de intäkter vi skulle ha haft för majspelningarna.
Vi kunde inte genomföra höstkonserten på ett sätt som skulle vara säkert både för orkestern och publiken. I stället genomfördes ett genrep i Täby-salen i Tibble kyrka, då vi spelade repertoaren för de båda inställda vår- och höstkonserterna. Vi ”konserterade” helt enkelt för oss själva.
Pandemins andra våg innebar att vi fick ställa in repeterandet för resten av 2020. Vi ställde också in både adventskonserten och orkesterns julavslutning.
En betald fanfarspelning genomfördes vid Storstugan i Täby med två av våra trumpetare och vi fick betalt för ytterligare en fanfarspelning för ett evenemang som ställdes in.
En eloge riktas till ordförande och styrelse som lyckades hålla ihop orkestern under hela pandemin, både ekonomiskt och numerärt, så att orkestern kunde återuppta repetitioner och arbete när restriktionerna väl släpptes.
Vårsäsongen repeterades intensivt som alltid inför vårkonserten i Grindtorpskyrkan med spännande temat Från vaktparad till vita duken. Vad kan det temat innebära för slags musik? Jo, konstellationen Sam Rydberg, Hugo Alvén, John Williams och John Philip Sousa.
Flyget i Hägernäsviken i Hägernäs Strand i Täby firade 100 år detta år och då deltog naturligtvis Täby Blås i firandet. Orkestern stod uppställd i marschformation och underhöll den stora publiken i solskenet. Det blåste dock så mycket att den planerade uppvisningen av JAS-plan ställdes in, men Täby Blås blåste som planerat.
Höstkonsert i Grindtorpskyrkan i Täby även detta år med temat Metropoler vi minns. Med musik med anknytning bland annat till Berlin, Narvik, New York, Paris och Sevilla.
Sångaren Daniel Åberg var gästartist och gjorde en minnesvärd sånginsats. Vem minns inte Evert Taubes formidabla text i Stockholmsmelodi: Och i crémelackblanka tvåsitsbilar färdas herrar som Fortuna smekt
Adventskonsert i Tibble kyrka med musik av bland annat av Ruben Liljefors, Georges Bizet, Franz Gruber och Leroy Anderson.
Även detta år hade vi två extra heldagsrepetitioner.
Brunnsoktetten har varit en del av orkestern från 1991 fram till halvårsskiftet detta år då beslut fattades att driva oktetten vidare i egen regi, som en fristående ensemble.
Vårkonserten hade temat Toner från Roslagen och innehöll musik av Evert Taube men även marschmusik av Helge Damberg och Sam Rydberg. Täby Toner gästade oss och det var positivt för både publiken och orkestern med deras medverkan.
Förstamaj-parad som alltid och 17 maj deltog vi för 22:a gången och underhöll norrmännen först uppställda i marschformation innan vi marscherade och spelade från Raoul Wallenbergs Torg till Skansen.
Sommarkonsert som avslutning på vårsäsongen genomfördes i gassande sol på Täby Torg.
Filmmusik som tema brukar vara publikdragande och även gillas av orkestern och det var temat för höstkonserten. Borta med vinden-temat satte i gång filmmusiken som sedan följdes av James Bond, Stålmannen och även marsch ur 1941 fick plats i programmet, bland annat.
För första gången sålde vi biljetter till adventskonserten, men det var ungefär lika många ändå i publiken. Musik av Tjajkovskij ur Nötknäpparen, från filmen Ensam hemma, Sleigh Ride, Whitney Houstons popiga storsäljare All I Want For Christmas Is You bland annat.
Fyra ungdomar var gästartister som både sjöng och ackompanjerade sig själva på piano. De kallar sig Näsbydalskören. Vi samarbetar gärna med dem vid fler tillfällen.
Nämnas kan också att vi hade två heldagsrepetitioner på helger detta år vilket uppskattades positivt av orkestern. Dessa heldagar har setts som positiva inslag bland medlemmarna. Ena heldagen anlitades trumpetinstruktör för ett par timmar, som trumpetsektionen uppskattade oerhört mycket.
Vårkonserten i Grindtorpskyrkan hade temat Poplegender och det var riktigt stora legendarers musik vi framförde såsom The Beatles, Tomas Ledin, Ted Gärdestad, Simon and Garfunkel, Michael Jackson, Stevie Wonder, ABBA, Toto och Mando Diao. I Totos Africa fick medlemmar i orkestern rycka in och traktera diverse slagverksinstrument för att få den rätta rytmkänslan. Andra akten började med att vår flöjtist, värmlänningen Jan Thor, läste Gustav Frödings text En litten låt ôm vårn på genuin värmländska. Undrar om någon i publiken begrep något? Det var som inledning till låten Strövtåg i hembygden och samtidigt en hyllning till frontmannen Sven-Erik Magnusson i Sven-Ingvars, som gick bort samma vecka som konserten. Sven-Ingvars har ju spelat in underbara versioner av Frödings texter.
Traditionsenligt spel i förstamajparaden i Stockholm. Tyvärr ställde Socialdemokraterna i Täby in sitt arrangemang.
17 maj deltog vi för 21:a gången i paraden från Raoul Wallenbergs Torg till Skansen. Efter genomförd marsch och applåder framför Sollidenscenen intog de flesta i orkestern välbehövlig förtäring och dryck på restaurang Gubbhyllan på Skansen.
Som avslutning inför sommaren hade vi parkkonsert på Karby Gård.
I september invigdes Disney-butiken i Täby Centrum och Täby Blås stod för musiken där vi använde standardrepertoaren och denna konsert tog vi med kort varsel och en begränsad besättning.
Som gästartist på höstkonserten i Grindtorpskyrkan bjöd vi in Täby Gospel och temat var Jazzlegender. Det svängde rejält i kyrkan och körens färgstarka körledare Lasse Axelsson fick i gång sång i både publiken, orkestern och kören. Dessutom fyllde orkestern i sången enligt instruktioner från Lasse i första numret Feel Good.
Adventskonserten hölls även den i Grindtorpskyrkan med temat Nordiska klanger i advent och musik av bl a Jean Sibelius, Lars-Erik Larsson, Otto Olsson och Alice Tegnér framfördes.
Vårkonserten detta år fick temat Med svenska klanger där musik av bland annat Evert Taube, Olle Adolphson och Wilhelm Peterson-Berger framfördes i Grindtorpskyrkan.
I maj var det återigen dags för de sedvanliga paradspelningarna. Första maj spelade vi både i Täby och senare i stora paraden i Stockholm. Den 17 maj deltog orkestern för tjugonde gången i Norges nationaldagsparad till Skansen. Som alltid lika entusiastiska och flaggviftande norrmän uppklädda i kostym och kvinnorna i folkdräkt.
Ett av målen i Täby Blås visionsarbete är att kunna ta spelningar med kortare varsel utan dirigent och det har det jobbats med under detta år. Den 18 maj, när hästarna för sista gången galoppera-de runt Täby Galopp, var Täby Blås på plats och spelade för besökarna vid entrén. Utan dirigent, men ändå i lagom takt.
I juni avslutades vårterminen med en sommarkonsert på Täby Torg, som har blivit en tradition.
Höstens stora operagala tillsammans med gästartisterna kören Täby Toner och sopranen Åsa Thyllman slog Täby Blås tidigare publikrekord i Grindtorpskyrkan med stor marginal. Efter ett utmanande och utvecklande repetitionsarbete, kändes det fint med stående ovationer från en mycket nöjd publik.
Årets sista spelning var, precis som tidigare år, adventskonserten i Tibble kyrka tillsammans med Näsbydalkören.
Från Broadway till Carnegie Hall var titeln på vårkonserten. Vi inledde pampigt med film- och musikalmusik och våra solister var sopranen Shirin Kahn och tenoren Johannes Petermann som sjöng bland annat musik ur West Side Story.
Första maj spelade vi först vid Socialdemokraternas möte i Täby och senare under dagen underhållningsmusik i Humlegården före avmarsch i den stora paraden till Norra Bantorget.
Årets marsch 17 maj upp till Skansen var förmodligen den regnigaste paradspelningen någonsin. Regnet öste ner hela marschen. Noter förstördes, vita skjortor blev färgade röda av uppblötta slipsar och instrument fylldes med regnvatten, men Täby Blås genomförde marschspelningen lika galant som om det varit uppehållsväder och vår dirigent Tomas Andersson anförde marschen med staven som han brukar.
Som avslutning inför sommaren genomförde vi en utomhuskonsert på Täby Torg. Denna gång i strålande solsken och med dansande barn i publiken.
Årets största musikaliska utmaning stod vi inför medan vi repeterade inför årets höstkonsert i Grindtorpskyrkan med temat Klassiska mästare. Flera av mästarkompositörerna firade jämnt detta år. Först Vincent Persichetti, ett kompositörsnamn inte många hört talas om, skulle fyllt 100 år i år och vi framförde hans Divertimento i sex kluriga satser. Sedan Jean Sibelius som skulle fyllt 150 år i hans Preludio (tonspråket i symfoni nr 5). Ett minne från konserten är klarinettisterna i första raden som i trion på Florentiner-marsch höjde sina klarinetter i Gustav Mahler-gesten ”schalltrichter auf”.
Sedvanlig adventskonsert men detta år i Grindtorpskyrkan. Gästartister var även i år Näsbydal-kören, som fullbordade julstämningen.
Till vår stora sorg gick Stefan Svensson bort i januari. Stefan var en av orkesterns grundare. Under åren har han haft flera styrelseuppdrag och spelade både trumpet och bastuba. Han var också mångårig medlem i Brunnsoktetten där han spelade esskornett. Han var en omtyckt spelkamrat och nestor.
Årets första framträdande var vårkonserten Filmmusik på vårt sätt. Foajén i Grindtorpskyrkan var utsmyckad med filmaffischer av alla de slag skänkta av biografföretaget Eurostar AB.
En lördag i april var det dags igen för samkonsert med Kulturskolans elever i Tibblekyrkan. Dirigerade gjorde Kristina Lindby.
Förstamajspelningen i Täby var kylslagen med temperatur kring noll, men solen tittade fram vid marschen från Humlegården till Norra Bantorget. 17 maj utgick den norska nationaldagsparaden från Raoul Wallenbergs Torg på Nybroplan och avslutades på Skansen.
Årets orkesterresa gick inom landets gränser även om resmålet var ön Gotland. Resan varade tre dagar och var vår dirigent Kristina Lindbys avskedsföreställning efter tolv år som dirigent. Hon kommer från Gammelgarn och i hennes hemkyrka gav vi en konsert som blev känslosam. Kristina spelade även några stycken på klarinett. Sista stycket We’ll Meet Again blev Kristinas hälsning till orkestern – och vår till henne.
Efter sommaruppehållet tog Tomas Andersson över taktpinnen och blev vår nye musikaliske ledare. Tomas är klarinettist i Arméns Musikkår. Täby Blås första konsert med Tomas var höstkonserten med Norge-tema i Grindtorpskyrkan. Några stycken var Kronprins Olav av Per Berg, Norsk kunstnerkarneval av Johan Svendsen som också arrangerat Allt under himmelens fäste. Det svängde i Lars Erik Gudims komposition Just in Case och i hans arrangemang på Griegs Halling var det friskt tempo. Höjdpunkten kan sägas vara Svit ur Peer Gynt.
Spelåret 2014 avslutades med en sedvanlig adventskonsert i Tibblekyrkan. Årets gästartister var Näsbydalskören, som fullbordade julstämningen.
2013 var året då Täby Blås fyllde 40 år och detta firades bland annat med en resa till Ungern, jubileumsmiddag och en jubileumskonsert.
13 april deltog Täby Blås i Täby kulturfestival och spelade tillsammans med elever i Kultur-skolan. Det blev en lyckad konsert med nöjda deltagare. Föräldrar och lärare var glada över att deras barn och elever fick spela tillsammans med oss.
Första maj spelade Täby Blås som vanligt först i Täby Centrum och deltog sedan i paraden från Humlegården till Norra bantorget. 17 maj utgick den norska nationaldagsparaden traditionsenligt från Kungsträdgården och avslutades på Skansen. Norges statsminister, Jens Stoltenberg, deltog i firandet i Stockholm.
Täby Blås jubileumsresa gick till Ungern där vi först fick en sightseeingtur i Budapest innan vi fortsatte till staden Pecs där vi bodde mellan 26 och 30 juni. Under fyra intensiva dagar konser-terade vi på en borggård, en stadsgata, ett spa och vid ett evenemang på ett torg. Dessutom fick vi besöka några trevliga ställen och prova lokala viner och mat. Syftet med orkesterresor är bland annat att stärka sammanhållningen i orkestern och de medlemmar som följde med var mycket nöjda med resan.
I augusti åkte Brunnsoktetten till Fårö för att för tredje gången vara musikunderhållning på den stora kortvågskonferensen ”The Nordic HF Conferences – HF 13”.
En fredag i augusti intogs 40-årsmiddag på konferensanläggningen Lustikulla. Middagen var Brunnsoktettens uppvaktning till Täby Blås 40 år.
26 oktober hade Täby Blås sin 40-årskonsert inför en snudd på fullsatt Grindtorpskyrka i Täby. Dagen till ära bjöd vi in Täbysonen Henrik Hugo som sångsolist. Henrik arbetar på Operan där han är sångare i Operakören. Henrik spelade i sin ungdom trumpet i Täby Blås.
Kristina Lindby dirigerade som alltid och på 40-årskonserten spelade vi något alldeles extra, nämligen Hugo Alfvéns Dalarapsodi (symfoni nr 3).
Årets sista konsert blev traditionsenligt adventskonsert i Tibble kyrka och årets gästartist var Kristina Lindby, på klarinett. På begäran från en orkestermedlem läste Kristina även Viktor Rydbergs Tomten på gotländska.
Täby Blås 40 år avslutades i Hönshuset på Karby Gård med lussebullar och kaffe och sedvanlig diplomutdelning. Från starten 1992 till årets avslutning har totalt 118 diplom delats ut. Samtliga författade av Jan Thor.
Täby Blås har under året samarbetat med Täby Kulturskola och uppträtt tillsammans vid två tillfällen. Först ett orkesterprojekt där några av Täby Blås medlemmar deltog i en konsert i Tibble Teater och spelade filmmusik tillsammans med Kulturskolans elever. Sedan under Täby Kulturdagar i oktober där hela Täby Blås konserterade tillsammans med Kulturskolans orkester. Syftet var att locka nya medlemmar till Täby Blås och att visa eleverna hur roligt det är att spela i en stor blåsorkester. Eleverna och deras lärare har varit positiva till samarbetet och bland annat tack vare detta samarbete har Täby Blås under året fått fem nya medlemmar.
Vi har förutom våra sedvanliga paradspelningar 1 och 17 maj, deltagit bland annat under Fyrverkerikonserten på KTH i Stockholm i september och provat en ny konsertlokal för vår höstkonsert som detta år ägde rum i Täbysalen i Tibble kyrka. Eftersom vi fick en så stor publik, fylldes hela salen och konserten var uppskattad.
I december hölls vår sista konsert för året traditionsenligt i Tibble kyrka andra helgen i advent. Årets gästartister var folkmusikerna Maria Ehrman och Bengt Mattson som spelade nyckelharpa och fiol.
Förutom många spelningar har vi även haft två heldagsrepetitioner under året, både för att förbättra oss och för att stärka gemenskapen i orkestern.
Årets första framträdande ägde rum i Tibble kyrka den 3 april tillsammans med barnen i Tibble församlings körskola, under ledning av Åsa Bengtsson. Vi bjöd på två konserter med Astrid Lindgrens sånger i en fullsatt kyrka.
Första maj spelade orkestern som vanligt i Täby Centrum och därefter i paraden från Humle-gården till Norra Bantorget. 17 maj hjälpte vi till att fira Norges nationaldag med ytterligare en paradspelning i Stockholm. Nästa spelning ägde rum vid Karby gård då vi firade Sveriges nationaldag. Vårterminens sista spelning blev en sommarkonsert vid Piperska Muren i Stockholm.
Tidigt den 30 juni avgick Täby Blås turnébuss mot Reinbek, Täbys vänort i Tyskland. Där deltog vi i kommunens Schützenfest med ett uppskattat framträdande i festivaltältet. Nästa dags konsert fick förläggas till det närliggande sjukhusets entré på grund av ösregn. Tack vare detta kunde alla patienter, som önskade njuta av blåsmusik, lyssna till oss i sina bäddar genom sjukhusets intern-TV. Dessutom samlades en skara blöta människor i entrén då de sett att vårt framträdande flyttats inomhus. Efter en trevlig helg i Reinbek återvände vår buss den 3 juli.
I Grindtorpskyrkan bjöd Täby Blås på låtar från alla årstider vid höstkonserten den 22 oktober. Under årets sista spelningar, våra adventskonserter, spelade vi traditionsenliga sånger först i Näsby Park centrum och sedan i Tibble kyrka där gästartisten Lars-Erik Ruud sjöng och spelade Allan Edwalls låtar på ukulele.
Orkestern fortsatte att vara mycket aktiv med många spelningar både i och utanför Täby. Verksamheten rivstartade, genom att vårkonserten på Nybrokajen 11, av olika skäl fick läggas så tidigt som 27 februari med Jerker Johansson som gästdirigent och Anneli Jonsson, till vardags konsertmästare i Gävle symfoniorkester, som violinsolist.
Repetitionshelgen 20-21 februari blev en spännande historia p.g.a. ett sällan skådat snöoväder. De allra flesta, inklusive gästdirigent och solist, hade dock kunnat ta sig till repetitionslokalen. Konserten blev mycket lyckad, särskilt genom att Jerker Johansson inte bara dirigerade, utan också framträdde som slagverkssolist. Jerker är till vardags anställd hos Göteborgsmusiken.
Därefter inföll den sedvanliga marschsäsongen, med spelning på 1 maj både i Täby Centrum och i Humlegården i Stockholm. Norrmännen firades i strålande varmt väder på 17 maj med marsch från Kungsträdgården till Solliden på Skansen. Sveriges nationaldag firades som vanligt på Karby gård och vårsäsongen avslutades med konsert utomhus vid Piperska Muren 8 juni.
Höstprogrammet inleddes tidigt med att orkestern invigde Täby kulturvecka den 28 augusti och hade öppet hus vid repetitionen den 31 augusti. Orkestern deltog inte som helhet i fyrverkeri-konserten vid KTH, men enskilda medlemmar deltog.
Arbetet koncentrerades nu på höstkonserten 23 oktober, Från bastuba till flöjt, i Grindtorps-kyrkan. Där framträdde flera av orkesterns medlemmar som solister. Slutligen deltog orkestern i luciakröningen i Täby Centrum den 4 december och avslutade dagen med den traditionella adventskonserten i Tibble kyrka med deltagande av riksspelman Bo Gabrielsson på munspel.
Året inleddes med repetitioner inför konserten på Nybrokajen 11 med medverkan av elever från Täby musikskola. Temat denna gång var På spåret med Täby Blås och vi bjöd publiken på en resa jorden runt i musik.
Därefter vidtog paradspelningarna i maj/juni. Liksom tidigare år spelade Täby Blås vid första maj-demonstrationerna i Stockholm och Täby samt på både Sveriges och Norges nationaldag. Nytt för i år var de granna nya jackor och slipsar/scarfs som vi var klädda i. Vårterminen avslutades en solig sommardag med en konsert i det gröna på Karby gård.
Höstterminen inleddes med fyrverkerikonserten på KTH:s borggård. Hösten fortsatte med en höstkonsert i Grindtorpskyrkan. I tid till höstkonserten hann också orkesterns nya byxor anlända. Årets konsertverksamhet avslutades med adventskonserter i Täby Centrum och Tibble kyrka.
Under 2009 och in på början av 2010 satsade orkestern stort dels på nya orkesterkläder, dels på musikalisk utveckling.
Täby Blås gjorde detta år både ett flertal konserter och en turné. Året inleddes med uppladd-ningen inför konserten på Nybrokajen tillsammans med elever från flera musikskolor i stockholmstrakten. Först kom dock samkonserten FRESCO på Nordiska museet under Stockholm New Music festival tillsammans med bland andra Stockholms Läns Blåsar-symfoniker. Där deltog vi i uruppförandet av ett nyskrivet verk för fem blåsorkestrar av Luca Francesconi med tema från de nordiska nationalsångerna. Vi fick bland annat höra inledningen till Danmarks nationalsång framföras solo av Jan Thor – på bastrumma.
Filmmusikkonserten blev mycket uppskattad bland både publik och medverkande. Vi minns särskilt hur de medverkande musikskoleeleverna uppskattade att spela tillsammans i stor orkester.
Därefter skiftade fokus mot de traditionsenliga paradspelningarna i maj/juni. Liksom tidigare år så spelade Täby Blås vid första maj-demonstrationerna i Stockholm och Täby samt på Sveriges och Norges nationaldag. Vårterminen avslutades därefter en solig sommardag med en konsert i det gröna på Karby gård.
Under en varm och solig sommarvecka styrdes färden mot Riga och Latvian National Song and Dance Celebration. Det var ett gigantiskt arrangemang med totalt cirka 35 000 deltagare. Under dessa dagar hann vi med både att uppleva lite av vårt grannland och ge tre konserter. Avslutningskonserten, som vi besökte på Mežaparkstadion, hade13 000 medverkande och 30 000 i publiken.
Höstterminen inleddes som vanligt med fyrverkerikonserten på KTH:s borggård. I år var för-hållandena perfekta och konserten blev mycket lyckad. Hösten fortsatte med en höstkonsert i Grindtorpskyrkan på temat Vattenmusik. Också detta år fick vi sällskap av konstnärer från Karby gård som ställde ut i foajén till kyrkan. Årets konsertverksamhet avslutades med advents-konserten i Tibble kyrka tillsammans med gruppen Flautissimo från Täby musikskola, under ledning av flöjtläraren Paula Ekström.
2008 var ett bra år för Täby Blås, men inte utan prövningar. En förlust kom redan under våren när vår slagverkare och ordförande Rolf Stenqvist inte kunde fortsätta längre på grund av sjukdom.
Verksamhetsåret 2007 var ett aktivt år för Täby Blås med ett flertal konserter och en turné. Året inleddes starkt och friskt med uppladdningen inför samkonserten på Nybrokajen 11 tillsammans med Postorkestern. Konserten blev en musikalisk succé.
Därefter skiftade fokus mot de traditionsenliga paradspelningarna i maj/juni. Liksom föregående år spelade Täby Blås vid första maj-demonstrationerna i Stockholm och Täby samt på Sveriges och Norges nationaldag. I år blev det dessutom kunglig glans med konsert vid H.M. Konungens besök i Täby kommun, vid Näsby slott.
Vårterminen avslutades med en konsert i det gröna på Karby gård. Men det var inga ledsna miner vid tanken på att skiljas över sommaren, ty det var samtidigt avstamp för Täby Blås turné till Brass Bohemia 2007 i Prag, Tjeckien. Under ett par dagar i Prag så guidades vi i de historiska kvarteren, paraderade på gator och torg samt umgicks och hade trevligt. Turen gick också genom Nymburk där vi spelade Škoda Lásky (Beer Barrel Polka – Ut i naturen), dagen till ära anförda av kompositören Jaromír Vejvodas son, och både spelade för och lyssnade på våra medorkestrar i en glänta bredvid gamla stadsmuren.
Höstterminen inleddes också starkt med konsert vid civilförsvarsdagen vid Skavlöten i ihållande regn. På kvällen följde så fyrverkerikonserten på KTH:s borggård, för vilken regnet gjorde uppehåll. Båda konserterna blev lyckade, fastän vi inte kom hem med så många nya musiker.
Sedermera tätnade höstmörkret, men det bröts åter när Täby Blås spelade höstkonsert i Grindtorpskyrkan. Årets tema var Astrid Lindgren och Carl von Linné, till vilket de somrigaste toner spelades tillsammans med folkmusiker, sagotexter lästes och konstnären Karin Walde från Karby gård ställde ut bilder.
Årets konsertverksamhet avslutades med adventskonserterna i Täby Centrum och Tibble kyrka. I Täby Centrum sammanföll konserten med luciakröningen och ett kort avbrott gjordes när de unga damerna äntrade scenen. Vid kyrkokonserten hade vi med Henrik Hugo som solist och han både sjöng och spelade trumpet tillsammans med oss.
2006 var ett aktivt spelår med flera framträdanden och där flertalet spelningar ägde rum utom-hus. Vädergudarna var på vår sida; vår- och sommarspelningarna genomfördes i varmt och vackert väder.
Under rubriken Täby Blås i Österled genomfördes orkesterns vårkonsert i Grindtorpskyrkan, i slutet av mars. Med anledning av rysk-svenska kulturåret och som rubriken vittnar om bjöds musik från, eller med koppling till Ryssland. För att ytterligare förstärka temat deltog även representanter från Täby Skeppslag och en rysktalande presentatör för delar av programmet.
Maj månad stod som vanligt för en del marscherande. Täby Blås deltog med sitt musicerande vid förstamaj-demonstrationerna i såväl Täby som Stockholm, och även detta år fanns orkestern på plats vid norska nationaldagsfirandet den 17 maj i Stockholm. Traditionsenliga spelningar i Täby Centrum och på Karby gård med anledning av Sveriges nationaldag genomfördes också. Vårterminen avslutades med en sommarkonsert i det gröna, i parken vid Karby gård. I soligt och varmt väder bjöds på en härlig blandning musikaliska karameller.
I augusti deltog Täby Blås vid invigningen av Catalinatorget, vid Täbys nya stadsdel Hägernäs strand, som den första spelningen av fem i samband med invigningar runt om i Täby under hösten. Vid tre invigningar var det endast fanfarspelning där olika konstellationer av orkestern medverkade.
Den 9 september var dock den andra invigningsspelningen där hela orkestern var representerad. Denna dag invigde landshövdingen Runriket i Täby Kyrkby och tillsammans
med Täby Musikklasser ansvarade Täby Blås för underhållningen. Orkestern fortsatte sedan denna dag sitt musicerande inne på KTH:s borggård med en kortare egen konsert, samt deltag-ande i den stora Fyrverkerikonserten.
En repetitionshelg med instruktörer hölls på Piperska Muren i mitten av oktober. Helgen mynnade i en konsert under temat Nordiska klanger. Våra duktiga instruktörer deltog som förstärkning. Helgen var lärorik och gav mersmak.
Verksamhetsåret avslutades på traditionsenligt manér med två adventskonserter; en i Täby Centrum och en i Tibble kyrka. Som gästartister vid kyrkokonserten deltog i år Täby Toner, under ledning av Britt-Mari Grahm.
Våren 2005 präglades av den Italienresa som orkestern genomförde i slutet av juni. Som en del i detta framförde Täby Blås en konsert den 20 mars på Piperska Muren med temat Längtan till Italien. Det blev lite av en generalrepetition av den musik som kom att framföras under Italienveckan.
Under maj månad genomfördes traditionsenligt ett flertal marschspelningar i samband med 1 maj- och 17 maj-firande i såväl Täby som Stockholm. På Nationaldagen, 6 juni, deltog Täby Blås med konsert i Täby Centrum och därefter medverkade vi även vid kommunens firande på Karby gård.
Ytterligare en spelning hanns med under juni, denna gång för Centerns räkning, innan Täby Blås styrde kosan mot varmare breddgrader. Under en knapp vecka konserterades det så gott som dagligen i samband med den årliga musikfestivalen i Lido de Jesolo. Förutom spelande blev det en hel del sol och bad samt socialt umgänge. Ett besök till grannorten Colloredo och deras orkester Filarmonica Colloredo di Prato blev ett trevligt minne från resan med en sen middag efter konserten som blev till en riktig fest.
Hösten bjöd på fler engagemang än på länge med minst ett framträdande per månad. I september hölls i Stockholm en blåsmusikmanifestation för att visa att blåsmusiken lever. På stadens olika torg stod musicerande orkestrar och Täby Blås var givetvis representerade. Manifestationen avslutades med en gemensam konsert på Stortorget då närmare 300 musiker spelade tre låtar tillsammans. En mäktig upplevelse!
Samma kväll deltog Täby Blås även i Händels Fyrverkerikonsert som uppfördes på KTH:s borggård, under ledning av Gunnar Juhlin. I oktober var det så dags för Täby Blås att bjuda på en egenarrangerad konsert. Denna gång var platsen Grindtorpskyrkan i Täby och temat Brittsommar. Det var som namnet gör gällande, en härlig blandning av sommar- och brittisk musik.
Kulturprisutdelningen i Täby Kommun firade i år 40 år och för underhållningen stod flera av Täbys sång-, dans- och musikföreningar. Vår ordförande Jan Thor stod som producent för arrangemanget och Täby Blås var förstås på plats och deltog vid flera tillfällen, bland annat i ”Grand opening” och ”Grand Finale”. I enlighet med tidigare år avslutades även 2005 med adventskonserter i Tibble kyrka och Täby Centrum. Som gästartister på kyrkokonserten deltog i år BMU Täbys Ungdomskör under ledning av Britt-Mari Grahm.
Liksom 2003 skapades tillfälligt en damorkester, ur Täby Blås, och denna stod för årets första framträdande 8 mars i samband med att Internationella kvinnodagen firades i Täby Centrum.
Ett uppskattat arrangemang av såväl medverkande som publiken.
Den 27 mars genomfördes en samkonsert med Sollentuna musikkår. Platsen var Grindtorps-kyrkan i Täby och det bjöds på ett varierat program: en resa bland svensk musik genom tiderna. Dirigentskapet delades denna konsert av vår egen Kristina Lindby och Sollentunas Christer Åberg.
Maj var som vanligt en marschspelningarnas månad med traditionsenlig medverkan både 1 maj och 17 maj. Nationaldagen, den 6 juni, blev en extra intensiv dag detta år. Förutom spelningar i Täby Centrum och på Karby gård fanns orkestern också med i Paradmarschen från Kungs-trädgården till Skansen. Täby Blås hade efter flera års träget ansökande äntligen förärats en svensk fana från Stiftelsen Sveriges nationaldag vilken mottogs denna 6 juni, ur konungens hand, av delar av styrelsen. Fanan kom till användning redan samma kväll, vid orkesterns medverkan vid firandet av 6 juni på Karby gård.
Efter midsommar åkte Täby Blås till vår dirigent Kristinas hemö, Gotland, där vi hade fyra härliga dagar. Marsch genom Visby tillsammans med Gotlandsmusiken, kyrkokonsert i Kristinas hemkyrka Gammelgarn och friluftskonserter i Almedalen och på Roma kungsgård stod på programmet. Vädret var med oss; inte så varmt men soligt och uppehåll.
Förläng sommaren var temat för höstkonserten som gick av stapeln, tillsammans med Brunns-oktetten, i Tibble Teater i slutet av september. Konserten var ett samarrangemang med Anna Ploby och Anette Herman från Unlimited Music och det bjöds på en salig blandning av musik, sång, humor och allsång. En succé med många positiva kommentarer från flera håll.
Spelåret 2004 avslutades traditionsenligt med adventskonserter i Täby Centrum och Tibble kyrka. Ismahni Björkman förgyllde konserten med härliga toner från sin harpa och Annika Gamfeldt deltog med sång. Med en förnyad repertoar och en ny presentatör, i Kristina, blev kyrkokonserten en mycket lyckad avslutning på året.
Jubileumsåret 2003, då Täby Blås firade 30 år, hade orkestern, utöver ständigt återkommande spelningar vid 1 och 17 maj samt 6 juni, ett antal olika framträdanden.
Ur Täby Blås skapades, till Internationella kvinnodagen 8 mars, en damorkester som i Täby Centrum fick chansen att visa att ”Kvinnor kan”. En kul och ovanlig tilldragelse.
Lördagen den 29 mars genomfördes en jubileumskonsert på Piperska Muren, där 8-årige Daniel Eliasson, från Lilla Akademien, medverkade som solist på ackordeon. En makalös liten kille som inte lämnade någon oberörd. Konserten följdes av jubileumsmiddag, även den på Piperska Muren.
Resan detta år gick till Wernigerode i Tyskland, dit Täby Blås åkte i mitten av juni. Under några dagar gavs flertalet konserter men även vin- och snapsprovning fanns med på programmet.
I november genomfördes en samkonsert på Tibble teater med elever från musikskolan. En konsert som gav mersmak för fortsatt samarbete. Som traditionen bjuder ägnade orkestern lördagen i andra advent till att fylla såväl Täby Centrum som Tibble kyrka med stämningsfull adventsmusik. I kyrkan hade vi återigen glädjen att gästas av Daniel Eliasson med sitt ackordeon.
Jubileumsåret slutade som orkestern började för 30 år sedan, med en konsert i Näsby Parks centrum. Denna gång var dock förhållandena något annorlunda – allt till orkesterns fördel.
Gustav Lundström tog vid årsskiftet över taktpinnen i Täby Blås. Tack vare Gustavs kunskap om och förkärlek för marscherande med tillhörande musik genomfördes vårens spelningar med bravur. Med Gustav som anförare marscherade Täby Blås ståtligt genom Täby och Stockholm såväl 1 maj som 17 maj. Täby Blås marscherade 1 maj även i täten för Moderaternas ”demonstrationståg” i Täby. Orkestern sågs på kvällen i flera nyhetsinslag i teve.
Under våren initierades samarbete med musikskolans orkester som resulterade i en samkonsert i början av maj. Sista veckoslutet i maj åkte Täby Blås till Värnamo, inbjudna av musikkåren Lyran, för att delta i den årliga karnevalen. Förutom deltagande i själva karnevalståget genom-fördes två egna konserter samt en samkonsert med Lyran. De drygt 80 musikerna med drillflickor bjöd Värnamoborna på maffig marschmusik.
Nationaldagen, 6 juni, firades traditionsenligt i Täby Centrum och på Karby gård.
Efter sommaruppehållet var det åter dags för en ny person att äntra dirigentpulpeten, denna gång en kvinna, klarinettisten Kristina Lindby. Kristina fick under höstterminen agera ”notnötnings-ansvarig” inför höstens stora begivenhet: Kulturpriskonserten på Tibble Teater. Temat var Musikaler från Broadway. En rolig och på många sätt fantastisk konsert med solisterna Lisa Gustafsson och Patrik Forsman som extra krydda. Gästdirigent var David Lundblad. Det hela blev en mycket lyckad och uppskattad kväll på teatern.
Den 7 december var det så dags för våra julkonserter. På några få repetitioner lyckades Kristina få oss att glömma alla musikaler och helt gå upp i julens musik. I såväl Täby Centrum som Tibble kyrka bjöds på ömsom gladlätt ömsom stämningsfull musik under Kristinas musikaliska ledning.
År 2001 var ett mycket bra år för Täby Blås, inte minst tack vare Olle Hermansen som tog över taktpinnen vid vårterminens början. Som tidigare år har orkestern varit engagerad i marsch-spelningar vid 1 maj och 17 maj, haft flertalet spelningar i Täby Centrum samt deltagit i det numera traditionsenliga firandet av 6 juni på Karby gård.
Täby Blås har också under året synts i Stockholm. På såväl Hötorget som Norrmalmstorg har man kunnat lyssna till orkestern. En konsert i samarrangemang med musikskolans elever genom-fördes under hösten, en positiv erfarenhet som kommer att resultera i fortsatt samarbete.
Täby Blås har under året haft ett par större egna konserter och den första, en marschmusik-konsert, gick av stapeln den 31 mars på Täby Park Hotell. Den11 november intog Täby Blås Nybrokajen 11 och genomförde där sin första större egenarrangerade konsert i Stockholm. Temat för dagen var Täby Blås kommer till stan och det bjöds på musikalisk blandning. I Torn-Eriks visa lämnade Olle Hermansen över dirigentpinnen till orkesterns klarinettist Håkan Theorin för att bjuda på välljudande toner som flygelhornssolist. Tre generationer Hermansen deltog i fler-talet konserter under Olles ledning, d v s Olle själv, pappa Sture och sonen Mikael, alla tre på trumpet.
Som extra krydda i konserten deltog klarinettisten Kristian Möller, som på ett professionellt och konstnärligt sätt trakterade sitt instrument i Webers klarinett-concertino. Konserten blev en riktig höjdare och sporrar till fortsatt arbete med liknande arrangemang. En annan höjdpunkt för orkestern var resan som i år gick till Musikfestivalen i Bournemouth, i sydöstra England. Under fem dagar i månadsskiftet juni/juli gav Täby Blås flera konserter, samt deltog i två musikaliska tävlingar. Vädret var soligt och varmt vilket förstås bidrog till att göra resan mycket lyckad.
Den 8 december hölls årets sista konsert, den traditionsenliga adventskonserten i Tibble kyrka. Gästsolist i år var riksspelmannen på munspel, Bo Gabrielsson, som bjöd publiken på personlig och inspirerande musik.
Under 2000-talets första år har Täby Blås varit engagerad vid flertalet tillfällen och nu under ny musikalisk ledning av Pär Olofsson och i delvis ny uniform. Förutom traditionsenliga marsch-spelningar i samband med 1 maj och 17 maj, Nationaldagen och spelningar på scenen i Täby Centrum har ett antal egna konserter genomförts.
En av de mer centrala konserterna under året ägde rum 23 september i Tibble teater. Konserten vände sig i första hand till barnfamiljer och konsertens huvudnummer var framförandet av Prokofjevs Peter och Vargen, med Jonas Hallberg som berättare. Inför denna konsert spenderade orkestern en repetitionshelg i Stockholms skärgård, på Blidö Vandrarhem.
Liksom 1999 blev årets höjdpunkt den konsert som gavs i samband med Täby kommuns kultur-prisutdelning, i samverkan med flera av Täbys körer samt solister. Temat i år var En kväll på Operan. Denna konsert kändes extra betydelsefull då det var Täby Blås tidigare ordförande, Jan Thor, som mottog det ärofyllda kulturpriset. Med en fullsatt salong och en mycket nöjd publik var succén ett faktum.
Som traditionen bjuder avslutades musikåret med adventskonsert i Tibble kyrka. Som gäster deltog kören Täby Småtoner.
I mars gav orkestern årets första konsert, på Täby Park Hotell. Temat var Balsal och som extra stämningshöjare deltog tre danspar. Under våren gjorde Täby Blås 1 majspelningar i Täby och Stockholm, marschspelning i samband med Norges nationaldagsfirande, Stockholm, såväl som spelning på den svenska nationaldagens firande i Täby Centrum. Även musikframförande vid friluftsgudstjänst vid Enebybergs gård har hunnits med.
Den 1 juli åkte orkestern till Hannover, Tyskland, för att delta i deras årliga Schützenfest. Förutom konsert på festplatsen och deltagande i den avslutande stadsmarschen gav Täby Blås en utomhuskonsert på ett äldreboende i Sottau samt konserter i Lüneburg och Vegesack. Vädret visade sin allra bästa sida vilket förstås var extra positivt i den mycket lyckade resan.
Väl hemma i Sverige gavs under juli månad ytterligare en spelning, denna gång i samband med World Police and Fire Games i Stockholm.
Efter ett kort sommaruppehåll arrangerade Täby Blås i augusti, för andra året i rad, en fyrverkeri-konsert med Händels Fyrverkerimusik, i år på Tibblevallen och med färre musiker och sångare än föregående år. Trots regntunga skyar och en liten, men entusiastisk publik, var konserten mycket lyckad.
Den 21 november var det så dags för årets höjdpunkt. Täby Blås framförde, tillsammans med körsångare och solister, Carmina Burana inför fullsatt salong, i samband med utdelningen av årets kulturpris i Täby. Det blev en succé som vi alla länge kommer att minnas. Denna konsert blev också David Lundblads ”grand finale” med Täby Blås. Han tackade för sig efter sju år som musikalisk ledare.
Med ny dirigent, Pär Olofsson, intog Täby Blås Tibble kyrka vid andra advent, för genom-förande av den årliga adventskonserten. Som gästartister var Anne-Cathrine och Lovisa Friberg inbjudna och de framförde flera stämningsfulla stycken på fiol och nyckelharpa. Pär gjorde en god insats och konserten var mycket uppskattad.
Orkestern fyller 25 år och håller promenadkonsert på Hasselbacken på Djurgården i juni. I augusti spelade några medlemmar tillsammans med Palos Verdes Symphonic Band från Los Angeles vid konsert på Hasselbacken. Dirigent var Richard Schwalbe.
Täby Blås producerar Fyrverkerimusikkonserter på Näsby slott med fem deltagande orkestrar från Sverige och Finland.
Jubileumskonserten hölls i Tibble teater den 17 oktober, med efterföljande middag för orkestern och inbjudna gäster på Ensta Park Hotell i Täby.