Täby Blås Symphonic Band
Lördag 19 oktober, 2019 - Medlemssidorna
Startsida

Brunnsoktetten
Information om oktetten.

Program
Program för orkestern och oktetten.

Medlemmar
Medlemslista och lediga platser.

Kontakta oss
Hur du tar kontakt med Täby Blås.

Gästbok
Skriv gärna i vår gästbok.

Länkar
Länkar till andra hemsidor.

Information in English
Short information for our foreign visitors.Brunnsoktetten

Brunnsoktetten Brunnsoktetten bildades 1991 som en del av Täby Blås och består av åtta blåsare som i huvudsak spelar svensk brunnsmusik från förra sekelskiftet, men ibland även mer modern musik. Denna lilla orkester är perfekt att använda vid arrangemang där utrymmet inte tillåter en stor orkester. För att inte blandas ihop med Täby Blås antog vi år 2001 namnet Brunnsoktetten. Ett namn som tydligt beskriver vilka vi är och vad vi gör.

Oktettmusiken hade sin glansperiod kring förra sekelskiftet. Musikerna i dåvarande militärmusikkårer och andra yrkesmusiker drygade ut sin kassa genom att spela vid de många brunnshotellen eller till dans i parken. Namnet oktett är lite missvisande eftersom den ibland består av fler än åtta musiker (ibland ända upp till elva). Brunnsoktetten spelar för det mesta med den traditionella sättningen med åtta blåsare, utan trumslagare.

Repertoaren består till största delen av handskrivna originalnoter, från åren mellan 1885 och 1920. Gustaf Ferdinand Lundin (1849-1910), notarkivets ursprunglige ägare, var verksam som flöjtist, kompositör och musikanförare vid olika regementsmusikkårer såsom Svea Livgarde, Västgöta regemente, Kalmar regemente och Smålands Husarer (1896-1906). Hans stora notarkiv lär ha omfattat "ett par tusen nummer" enligt tidningen Musikern, den 13 maj 1910. I samma tidning står följande text: "Sålunda ansågs han som den kanske yppersta arrangör och instrumentatör av militärmusik vårt land ägt under ett par tre decennier; särskildt gäller detta hans instrumentering för åttastämmig militärmusik ...".

Hur alla dessa musikstycken har skingrats genom åren är inte lätt att veta, men vi är mycket glada över att ha fått tag på en stor del av denna kulturskatt, i form av nästan 600 arrangemang, som vi spelar med stolthet.

Är du intresserad av Brunnsoktetten, eller vårt notarkiv kan du kontakta Jan Thor.

Aktuellt

Plutt 2019
Vill du spela i blåsorkester?

Plutt Lördag 19 oktober, 2019
Metropoler vi minns

Plutt Onsdag 20 november, 2019
Brunnsmusik på Karby

Plutt Lördag 7 december, 2019
Advent i Tibblekyrkan
Nyheter
Nyheter 2019-03-30
Från vaktparad till vita duken
Läs mer...
- - - - - - - - - - -
2018-10-13
Filmer vi minns...!
Läs mer...
- - - - - - - - - - -
2017-10-21
Jazzlegender – genuina gamla godingar
Läs mer...
- - - - - - - - - - -
Nyhetsarkiv
© 2019 Täby Blås - Copyright information